miercuri, 20 mai 2009

C'est fini la comédie!


Cafele, supe la plic, late nights. Brain-storching, laptopuri incinse, slide-slide, slippity slide. "Intraa, nu zic.", "Da, deci ce-ar fi sa ma ascultati PE MINE? Hm? Ce ziceti?"...
A trecut si THE BIG DAY. Ziua prezentarilor. A fost, zee butterflies au zburat nestingheriti prin stomac, our bowties shined (sau bautizz, cum vreti voi) si, bineinteles, ne-am tras si in poza pe covorul rosu. Ca tot romani suntem, chiar daca avem nume "englezit".

duminică, 3 mai 2009

New media iti impun sa get back to basics. Aparent oximoronic, dar adevarat.

Eu n-am blog personal, n-am cont de twitter, nici de facebook, de stumble upon am auzit intr-o melodie care zicea ceva despre cum te simti dupa o despartire, when you cry and choke, mumble and stumble upon. Deci nu-s cea mai urbana dintre papioane. Unde mai pui ca mie imi place sa scriu posturile mai intai in Word, simt ca asa e de cuviinta, intr-o buna traditie a ciornei.
Tinand cont de acestea, am zis ca se impune sa aud niste oameni priceputi vorbind despre cum sa folosesti new media pe bune, nu numa de dragu de a fi pe val. Despre prezentarile pe topicul new media, cu plusuri si minusuri:

-Am apreciat introducerea in prezentarea lui Madalin Matica a unor notiuni teoretice, din domeniul sociologiei, antropologiei samd. Nu pentru ca vorbeste the little geek in me, ci pentru ca un back-up teoretic, explicat ok, fara pretiozitate, face bine la intelegere. Asa ca am percutat ca dpdv sociologic,mai precis din cel al lui Dunbar, suntem capabili sa retinem in jur de 150 de persoane (si atunci ce rost are sa ai sute de oameni in blog roll sau ca referinte, nu te-ajuta dar deloc). Mai mult, am aflat de pe all mighty Economist cum ca numarul de oameni cu care comunicam autentic este undeva in intervalul 5-10 insi (core network). Desi avem o retea mare de cunostinte(150), tot pe degete ii numaram pe cei care pot exercita intr-adevar o influenta asupra noastra. Conchide Economistu’: „Humans may be advertising themselves more efficiently. But they still have the same small circles of intimacy as ever.” Which is to bear in mind, in orice strategie de PR am implementa,strategie care se foloseste de instrumente de tip new media.
- o alta precizare, male voice over=Bobby Voicu: Cea mai buna metoda de contact- recomandarea. FoF- the friend of friend effect in mediu online este la fel de autentic ca in cel offline, doar ca mai rapid pe net. Gasesc ca asta e cumva in legatura cu ce s-a mentionat mai devreme. Faptul ca media se reinventeaza nu inseamna ca lucrurile definitorii pentru modul de interactiune umana nu raman la fel. Si o recomandare din grupul celor de-i numeri pe degete face mai mult decat ‘jdemii de banere, reclame, virale si alte asemenea. Tot de la el citire: blogul e varianta ieftina si la indemana pentru a-ti exersa scrisul, daca tot iti doresti sa lucrezi in pr si nu doar. Ceea ce aprob, desi blogul mi se pare uneori un soi de patologie a comunicarii contemporane. Dar asta n-are a face acum.
- Poate nu am percutat eu, dar ce inseamna SEO, UGC, ce presupune marketingul pe telefoane? Adica da, am dat un google cand am ajuns acasa, dar am fi vrut sa intelegem asta la conferinta, ne-ar fi bucurat mai tare.
- Nu am gasit convingatoare prezentarea despre „cum sa obtii sustinere pentru o cauza politica in mediul online”. Un discurs usor dezlanat, nesiguranta in vorbire, niste slide-uri hai-hui. No disrespect. Am retinut, din cele 15 minute, cum ca in campania pentru Obama s-au impartit insigne si pentru emo, si pentru rockeri, si pentru amatorii de fotbal. Daca doar asta am retinut, si nu doar eu, zic ca nu e bine.
-Nu in ultimul rand, exprimarea e importanta in discursul unui public speaker. Pentru unii poate parea o pedanterie, dar pentru mine verbul "a starta" (un blog, o colaborare, o afacere)nu este cea mai fericita alegere.
Cam asta ar feedback-ul meu pentru aceste prezentari. Revenind la ce a zis si oana, intr-un post anterior: ce bine ar fi fost sa primim si noi un feedback dupa interviuri, unu’ scurt, cu bullet points.

CeSeRetine despre responsabilitate in perioada de criza?

Despre sesiunea referitoare la responsabilitatea sociala corporatista, doua lucruri:
1. Am simtit nevoia sa se aplice niste tag-uri la acele fraze lungi, sa se puna, cum s-ar zice in echipa noastra, punctu pe i/ codita sub ț/ sedila sub Ç. 2) am, inca, o intrebare pentru domnul Raul Pop.
1) Imi plac etichetele, nu cele care reduc continutul informational, ci cele care faciliteaza intelegerea lui. Despre CSR s-a discutat cumva in termeni vagi. Mi-a placut insa ce a zis Shachar Shaine (in cea mai delicioasa ro-engleza) : cand vorbesti despre CSR trebuie sa stii daca il pui in categoria “must have” sau “nice to have”. In orice categorie ar fi, trebuie sa ai o justificare. Mona Nicolici a mai zis bine ca CSR e dovada inteligentei unei companii, nu a marinimiei sale. Asta ar fi trebuit sa opreasca pleiada de intrebari care se voiau cu schepsis “Si…CSR e doar pentru imagine…sau?”
2) Am vrut sa-l intreb pe Raul Pop ceva legat de reciclare pentru ca da, tare ne-am mai “distrat” la rezolvarea temei de preselectie. Pacat ca dupa ce am ridicat mana de vreo n(n+1) / 2 ori, domnul moderator s-a hotarat ca vrea sa dea cuvantul doar purtatorilor de testosteron. Ei, nu pun eu la suflet. Asadar, vroiam sa intreb: Presupunem ca reusim, prin campaniile noastre, sa ii motivam pe oameni sa participe la actiunile de colectare selectiva. Cu ce rezolva asta problema spinoasa a infrastructurii, mai bine zis a lipsei sale, din Romania? Concret, am inteles ca in Romania exista un singur centru de reciclare becuri, la Targu Mures, si aici procesul are loc manual, si nu exista posibilitatea reciclarii becurilor sparte. Si practic randamentul nu e chiar multumitor, si ce ramane se exporta in tari ca Ungaria, Polonia, uneori China. Si nu prea renteaza. Adica reciclarea este o potentiala afacere de succes, doar ca there are so many ifs. Speram sa primesc un raspuns recomfortant din partea dl-ui Raul Pop, cumva sa-mi spuna ca e de bine totusi, ca PR-ul in zona asta nu e “frectie la picior de lemn”. Da’ n-a fost sa fie, maybe next time.

sâmbătă, 2 mai 2009

Men are easy...si alte lucruri importante

(toate din episodul „laboratorul de disectie: advertising comercial vs social”)

„Barbatii sunt simpli” e un statement pe care m-am ferit sa-l fac, i know so few of them after all. Din ce mi s-a explicat/am vazut/am „citit intr-o carte”, am retinut ca all they need is : exquisite food, money/power and love of a good woman .
Destul de convingator in completarea/nuantarea acestui déjà laitmotiv mi s-a parut Costin Uzun, in prezentarea sa despre campania pentru Gillette “Descopera invingatorii de maine” : Men are easy si prin faptul ca le place fotbalul si vad in el chintesenta existentei masculine sau cel putin il percep ca pe un reper al microcosmosului lor. Nu, glumesc. Consider ca ce a punctat dl Uzun foarte bine este faptul ca “barbatul ” este simplu pentru ca are nevoie de doua tipuri de motivare ca sa devina “barbatul consumator”, in cazul de fata consumator de Gillette: o motivatie/un incentive de natura emotionala si una de factura rationala. Concret, o campanie adresata barbatilor are succes nu pentru ca include fotbalul si atat, ci pentru ca aceasta campanie are o dubla valenta: 1) sprijina tinerele talente care au nevoie de suport financiar pentru a ajunge viitori Popescu/ Petrescu/ Hagi si, deloc de neglijat, 2) ofera un premiu, tot “fotbalistic” , consumatorului care ii ajuta pe pustii fotbalisti prin achizitionarea produselor Gillette. Ca si o concluzie, cred ca orice consumator experimenteaza cele doua tipuri de atitudini semnalate: "leave a legacy" si "carpe diem". Succesul unei campanii consta in a le include pe amandoua in dozele potrivite.

Tot in cadrul conferintei de luni am auzit despre cum identitatea brandului ZU este construita din atribute pe care le deducem din urmatorul puzzle: zaruri colorate=joc fara miza, mijloc de transport “aerian, tineresc”= balon, animal= porc(usor), bautura=shotul, textura si culoare= lime samd. Dincolo de descrierea mai in detaliu a campaniei, am priceput : Nu este o fatalitate ca ZU e jumate din ZUZU, sau ca verdele tineresc, efervescent apare si la Mountain Dew, sau ca intrebarea de teasing “who is …” nu a fost inventata de cei de la Radio ZU. In concluzie, don’t sweat it, chiar daca ingredientele unei campanii au mai fost folosite si in alte contexte, este mai mult decat legitim sa le refolosesti atata timp cat deservesc scopului de a crea o identitate unica produsului in discutie. La urma urmei, “cartile din carti se fac”.

De foarte mult bun simt mi s-a parut afirmatia domnului de la Graffitti BBDO, Dan Sendroiu daca nu ma insel, cum ca nu poti trai multumit cu tine insuti, intr-un soi de disonanta cognitiva, amagindu-te ca da, toate produsele si brandurile pamantului raspund unor nevoi ale tale, si ca mai mult, brandurile te definesc, te diferentiaza etc etc etc. Si pentru ca nu poti sa traiesti cu aceasta iluzie, ca si om de PR, se impune ca every once in a while sa pui umarul la construirea unei campanii sociale de succes(dar cu bani putini), de tipul celei “O sansa pentru viata”.
Referitor la aceasta campanie, e bine de retinut ca nu tot timpul “surprinzator” este echivalent cu “socant”, ca poti atrage atentia publicului prin a spune ceva care sa aiba “the wow effect”, fara sa fie socant in sensul de strident, ostentativ. Si intr-adevar, mesajul “Care-i graba?” are meritul de a fi socant dar puternic ancorat in realitate, o realitate unde lipsa recoltei de sange face ca efortul si daruirea medicilor sa fie uneori zadarnice. Si ma gandesc ca un astfel de mesaj a avut puterea de a-i smulge pe unii oameni dintr-o alta disonanta cognitiva: pe de o parte tuturor ne place sa credem ca suntem oameni ok (ok=termen generic pentru “responsabili, cu o doza de generozitate, spirit umanitar”) doar ca nu prea facem nimic concret in acest sens in conditiile in care tara arde la capitolul “rezerve de sange in spitale”. Evident, alegem sa remediem aceasta disonanta rationalizand: “ideea e ca timpul nu-mi permite, astfel as dona” sau “la urma urmei nu e in puterile mele sa schimb situatia, se impun solutii mult mai de amploare”. Ei as, nu chiar. Campania a avut un rezultat binemeritat, din categoria happy ending- am inteles ca i se datoreaza cresterea cu 30% a cantitatii de sange recoltate la nivel national. That’s great, but ain’t enough.

Cam astea au fost lucrurile din categoria "mi-a placut, deci s-a notat". Prezentarea lui Razvan Matasel am ratat-o, my bad. Au urmat doua sesiuni mai confusing (CSR, New Media), dar despre ele intr-un sequel care va sa vie.